Historiek

De eerste steen van het kasteel werd in 1924 gelegd. Architect van Laethem, creëerde het geheel in opdracht van Henri Lagache naast de voormalige katoenspinnerij en –ververij van de familie Lagache in de Spinstersstraat, gekend onder “ Frêres et Soeurs Lagache”.

Lagache was één van de gezaghebbende figuren van, het op industrieel vlak, welvarende Ronse en ontving zijn belangrijkste zakenpartners in het kasteel.

Het paradepaardje van het domein blijft echter de schitterende vijver die ongeveer gelijktijdig met het kasteel werd aangelegd en beslaat een oppervlakte van 3 ha met eilandje. De vijver wordt gevoed door 2 bronnen uit de Schavaert vallei. Aan de vijver staat het pomphuis, destijds dienstig voor de waterbevoorrading van de textielfabriek.

Het volledig onder kelderde kasteel in cottagestijl, met 2 bouwlagen opgericht in bak- en natuursteen en natuurleien bedaking is met de voorgevel naar het Zuid-Westen gericht.

Puntgevels met imitatievakwerk, getoogde vensters met meerdere balkons in natuursteen maken een imposante indruk.

Het interieur is ontworpen en uitgevoerd door de Gebroeders De Coene uit Kortijk. Absolute meesterschap in interieurbouw, Art Nouveau, Art Deco stijl.

Met het overlijden van Henri Lagache, in 1965, werd een belangrijk tijdperk afgesloten. Er huisde niemand meer in het kasteel en het verval maakte zich meester van het eens zo statige gebouw.

Bij toeval maakte Daniël De Keukeleire kennis met het domein en het was meteen liefde op het eerste gezicht. Samen met zijn vrouw Liliane De Rijcke werd in 1977 aan de heropbouw van zowel het park als van het kasteel en starten in 1980 met de horecazaak “Domein St-Hubert”.

In maart 1997 werd het Domein overgenomen door de dochter Annie De Keukeleire, samen met haar man Johan Salomon. Met de grootste zorg voor de eigenheid van kasteel met park werden de renovaties verder gezet.

Momenteel zijn de beide dochters Justine en Marjorie ook actief in de horecazaak.